İŞKUR Gençlik Programı başvuruları 12 Şubat 2025 Çarşamba günü başladı!
İŞKUR Gençlik Programı üniversite öğrencilerinin iş gücü piyasasına daha güçlü bir şekilde adım atmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir istihdam programıdır. Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen bu program; öğrencilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak, çalışma disiplinini kazanmalarını sağlamak ve iş hayatına dair pratik deneyimler edinmelerine destek olmak üzere devlet üniversiteleri ile iş birliği içinde uygulanmaktadır. Haftada en fazla üç gün süren bu program sayesinde öğrenciler hem kısa vadeli sigorta güvencesi altına alınmakta hem de günlük ücret karşılığında çalışarak maddi kazanç elde etmektedir.
1. Programın amacı nedir?
- Programın amacı, öğrencilerin iş gücü piyasasına kazandırılması, çalışma alışkanlığı ve disiplini kazanmalarını sağlamaktır.
2. Program nasıl uygulanmaktadır?
- En fazla haftada 3 gün çalışılabilir. Günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Üniversitenin takdiri ile cumartesi ve pazar günleri de çalışılabilir.
3. Katılımcılar için sigorta uygulanıyor mu?
- Evet, katılımcıların kısa vadeli sigortalılığı sağlanır. (Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primleri karşılanır. Emekliliğe katkısı olmaz)
4. Başvuru nasıl yapılır? Başvuru yaparken öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
- Başvurular İŞKUR Gençlik Platformu (https://genclik.iskur.gov.tr/), İŞKUR Mobil uygulaması, İŞKUR e-şube (https://esube.iskur.gov.tr/) veya Alo 170 üzerinden yapılabilir. Zorunlu durumlarda başvurular il müdürlükleri veya hizmet merkezlerinden de başvuru yapılabilir.
- İŞKUR kaydının bulunması gerekir.
5. Öğrenciler ne kadar ödeme alır?
- Ödemeler günlük olarak hesaplanır ve günlük ücret 1.083 TL’dir. Haftalık katılıma göre ödeme yapılır. Örneğin, haftada bir gün katılan bir öğrenci, ayda 4 gün katılım yaparsa ay sonunda 1.083 TL x 4 ödeme alır.
6. Katılım şartları nelerdir?
- Türk vatandaşı olmak. Katılımcının 18 yaşını doldurmuş olması, üniversitenin son bir yıl içinde sigortalısı olmamak ve üniversitenin örgün öğrencisi olmak zorunludur.
- Başvuru tarihinden önceki son bir ay içinde sigortalı olmamak ve programa başlama tarihinde de sigortalı olmamak gerekiyor.
7. Hangi öğrenciler programa başvurabilir?
- Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri programa katılabilir.
- Açık öğretim, uzaktan eğitim veya kaydı dondurulmuş öğrenciler programa katılamaz.
8. Hane geliri şartı nedir?
- Hane geliri, asgari ücretin net tutarının 3 katını geçmemelidir.
- Öğrenci yurdunda kalıyorsa gelir şartından muaftır.
- Ailesiyle yaşıyorsa, aile gelirleri hesaba katılır.
9. Devamsızlık süresi ne kadar?
- Katılımcıların programa devamı zorunludur.
- Katılımcılar yükleniciye bilgi vermek ve onay almak kaydıyla; katılım günü olarak belirlenen günler için 5 (beş) güne kadar izin kullanabilir.
- Katılımcıların Üniversitenin bilgi ve onayı olmadan ya da belgeye dayalı mücbir nedenleri olmadan bir gün bile devamsızlık yapmaları durumunda programdan ilişikleri kesilir.